www.prejdabg.com
Количка /вашите покупки/
Ако имате регистрация Вход или се Регистрирайте

Безплатна доставка Доставка- стоките от онлайн магазина се доставят с куриерска фирма "Лео Експрес" до адрес на клиента на преференциални цени. виж

Какво преставлява преждата

Преждата е дълга непрекъсната нишка или влакно, които се използват в текстилната промишленост за направата на дрехи, аксесоари /шалове, шапки, ръкавици/ платове и други стоки от ежедневието.

Дрехите са всякакъв вид покрития на човешкото тяло, които имат за цел да предпазят тялото ни от студ, влага и други природни явления. Също така придават и различен външен вид на всеки човек, според ежедневието и социалните нужди. Облеклото от древността се променя и видоизменя, както състава така и кройката и размера.

Състава на дрехите в най- далечни времена е предимно от животински кожи, трева и листа. Те са предимно от естествени природни продукти. Съществуват доказателства открити от археолози за възникването на тъканите десетки хиляди години пр.н.е. Това доказва. колко назад във времето е появата на преждите, като основна тъкан за изработка на дрехи и платове.

Първоначално всички тъкани са се предяли на ръка с помощта на хурка и вретено. Хурката представлява дървена пръчка, на която се поставя вълна и чрез изтегляне на нишка се получава прежда за плетене. Тези хурки биват най- различни видове, като основните са: стоящи, поясни и ръчни.

Разнообразието по състава на преждите е много различен, чрез това съчетание на два или три състава се получава различна по характеристики тъкан, чрез която според нуждите се използва за различни цели.

Състава на преждата в миналото е предимно от памук, лен, вълна и коприна, докато в следствие на развитието на индустриалната революция започват да се използват и изкуствени материи, като: полиакрил, найлон ликра, полиестер, люрекс метанит и др.

Изкуствените нишки придават по- голяма здравина и устойчивост и трайност, докато естествените продават комфорт и удобство. Най- често използвани комбинации са памук с полиестер и вълна с полиакрил.

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Рейтинг 5.00 (1 гласувал)

Полезна информация
Previous Next
Какво преставлява преждата Преждата е дълга непрекъсната...
Видове прежда Естествена От животински...
Ръчни плетива Ръчните плетива се отличават със...
Прежда- производствен процес Материала или така наречения...
Новини и актуално
Previous Next
Резултати от конкурса за ръчно плетиво Четвъртък, 16 Май 2013 13:05
На графика по- долу може да видите официалните данни от нашия панел за управление на Фейсбук страницата ни. Класацията се извърши според броя на потребителите прегледали съответното плетиво. Прочети още...
DIL - дизайнерско ръчно плетиво Четвъртък, 04 Април 2013 16:05
Дизайнерско ръчно плетиво на дизайнерско студион DIL. Уникални авторски модели с разнообразни кройки и дизайн. За моделите са използвани различни прежди и материи с ръчно нарисувани... Прочети още...
Прежда Diva Missisipi Петък, 22 Март 2013 11:05
Нови модели прежда от висококачествена материя и нови цветове от ALIZE - водещ световен производител на прежди за ръчно и машинно плетиво. Изключително богата палитра от цветове и състав за сезон... Прочети още...
 • Дамска блуза
  Дамска блуза
 • Дамски шал
  Дамски шал
 • Дамски шал
  Дамски шал
 • Дамски елек лято
  Дамски елек лято
 • Елегантно
  Елегантно
 • Пелерина
  Пелерина
 • Пелерина
  Пелерина
 • Пелерина
  Пелерина
prejdabg.com - Всички права запазени
Полезни връзки: Безплатни обяви Design byST Design
Visitors hit counter, stats, email report, location on a map, SEO for Joomla, Wordpress, Drupal, Magento and Prestashop